måndag 14 augusti 2017

Vattendrag längs Norrlandskusten

Vi åkte som vanligt en sväng till Luleå den här sommaren. Åtskilliga åar och älvar längs E4, t.ex. Alån, Rosån, Alterälven, Åby älv, Bure älv, Rickleån, Sävarån och Hörneån har fått nya fina skyltar med texten understruken av "vågor".

Men inte alla. Att Tåmeälven, som knappt syns, är oskyltad må vara, men JÄVREÅN och KÅGE ÄLV skulle verkligen förtjäna egna skyltar! Och DALKARLSÅNTÄFTEÅN  och TAVELÅN norr om Umeå. Kanske också KÅLABODAÅN och FLARKÅN vid Ånäset och MÅNGBYÅN vid Ånäset. Fast det är klart: då skulle även åarna söder om Umeå, Norrmjöleån, Åhedån och Ängerån (Sörmjöleån är redan skyltad) vilja presenteras, och det kanske blir för skrymmande, för mycket plåt? Å andra sidan har ju här i Hälsingland lilla DYRÅN blivit nästan löjligt uppskyltad, medan LÅNGVINDSÅN eller BÖLAÅN, för tillfället stor som en liten älv, fortsätter vara helt anonym.

Ändå tycker jag att varje bro bör bära vattendragets namn, men kanske i de flesta fall lite diskretare? Kanske med lite mindre skyltar om vattendraget är mer oansenligt? Kanske minuskler:
NorrmjöleånÅhedån  och Ängerån?

(Åhedån är i o f s redan uppmärksammad genom att det ställts i ordning en stor rastplats där, men ändå).

Att vattendragen skyltas bättre nu än förr bör i vilket fall som helst hälsas med tillfredsställelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar