torsdag 18 juli 2013

Byarna mellan Bollnäs och Segersta

Vägen NO om Varpen, mellan Bollnäs och Segersta, uppvisar de mest skilda exempel på byaskyltning. I början ser det mycket bra ut: både Vevlinge och Stocksätter är exemplariskt skyltade med blåvita skyltar i början på byarna - från vilket håll man än kommer.

Och kommer man från Bollnäshållet verkar även byn Änga ganska välskyltad: en skylt finns på höger sida relativt nära byns början. Problemet är att den skylten är en "dubbelskylt" med byns namn på båda sidor, så kommer man från Segersta vet man inte att man är i Änga förrän byn nästan är slut (dessutom står skylten då på vänster sida). Alltså önskar jag mej att vi, när vägen står klar i höst, får se en skylt  ÄNGA  uppsatt någonstans väster om Ormbackarna, kanske redan vid Vinkällan (även om de husen inte syns från vägen) eller i varje fall före det första synliga huset i byn. Så att man vet var man är! Man kan möjligen behålla stolparna och ena skylten i byns västra ände (även om den egentligen borde flyttas 300 m västerut), men "dubletten" måste absolut flyttas 2-3 km österut.

Fortsätter vi till Bäckänge (den första byn i Segersta socken), så är skyltsituationen usel från vilket håll man än kommer. Det finns ingen skylt med bynamnet ö.h.t. förutom en liten busshållplatsskylt. Jag beställer alltså härmed två skyltar med namnet  BÄCKÄNGE  som lämpligen bör placeras just nedanför Ormbackarna resp. (från Segerstahållet sett) i skogsbrynet väster om Sveden.

Sveden ja. Där har vi ännu en by helt utan skylt vid den allmänna vägen. Det finns visserligen en liten skylt  Sveden 1>   som pekar in mot byns centrala delar längs en enskild väg, men eftersom byn ligger längs vägen och en stor öppen slätt, vore inget mer naturligt än att det stod en skylt  SVEDEN  såväl vid skogsbrynet ut från Bäckänge (strax före den omtalade enskild väg-skylten) som vid skogsbrynet från Djupa-hållet.

Och då var vi alltså framme vid byn Djupa. Den har visserligen en dubbelskylt vid det s.k."Djupa torg", som betraktas som byns "centrum" även om det ligger nära byns västra ände, men problemet är att skylten står på vänster hand för den som kommer från Bollnäs och i slutet av byn för den som kommer från Segersta. Dubbelfel alltså. Precis som i fallet Änga finns det skyltar (men inte stolpar) så det räcker, men båda måste i detta fall flyttas. Den ena skylten  DJUPA  bör stå strax väster om infarten till bygdegården, och den andra strax öster om den bebyggelse som kallas "Lund" (enligt kartan och busshållplatsskylten). Så lång är faktiskt byn - och så tydlig bör skyltningen vara.

Då har vi bara Landa kvar. Precis som i fallet med Sveden har vi här en byväg som är skyltad:  Landa 1> Men även i detta fall ligger byn inom fullt synhåll från vägen, om än kanske inte riktigt lika nära. Det beror på var man vill dra gränsen mellan Segersta och Landa. Egentligen har visst även själva kyrkbyn räknats till Landa (eller "Landafors" som stationen hette) - Segersta är ju egentligen sockennamnet - men om man ska göra skillnad på Landa och Segersta och förutsätta att Segersta börjar/slutar ungefär där skylten Segersta står, så borde ju Landa (sett österifrån) börja skyltas blåvitt där Segersta tar slut:  LANDA  alltså. Alternativt väljer man att betrakta nuvarande Landa som enbart den bebyggelse som ligger längs den enskilda "Landavägen", men då borde skylten  SEGERSTA  flyttas 500 m längre västerut, till backen som går upp mot östra korsningen med Landavägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar